Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu)
Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu) to japońskie danie mające swoje korzenie w kuchni portugalskiej. Danie pochodzi od portugalskich pączków smażonych na głębokim oleju “Filhos” a dotarło do Japonii wraz z portugalskimi misjonarzami pod koniec siedemnastym wieku. Na początku “Hiryozu” oznaczało każde danie smażone na głębokim oleju ale obecnie nazwa ta odnosi się tylko do smażonych na głębokim oleju placków/kulek z tofu.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 1godzina
Servings Prep Time
4osoby 1godzina
Ingredients
Instructions
  1. Wyjąć tofu z opakowania, położyć na desce do krojenia i przycisnąć drugą deską, tak aby wycisnąć z sera jak najwięcej wody. Pozostawić na 30 minut.
  2. Rozdrobnione krewetki włożyć do miski i przy pomocy blendera zmiksować.
  3. Wrzucić marchew i grzyby do małego rondelka z gotującą wodą i blanszować przez 2 minuty, odcedzić.
  4. Dodać odciśnięte i pokruszone tofu i zmielić na gładką masę.
  5. Wlać roztrzepane jajko, sos sojowy, mirin i olej sezamowy oraz sól. Wymieszać.
  6. Dodać ugotowane, odsączone grzyby i marchew oraz wsypać sezam.
  7. Wymieszać wszystkie składniki dosypując mąkę.
  8. Do rozgrzanego woka wlać 2-3cm oleju i po uzyskaniu wysokiej temperatury (150 st. C) kłaść łyżką małe racuszki, wciskając w każdą porcję po 1 orzechu ginko.
  9. Smażyć partiami, po kilka kulek, aż się zrumienią na złoto po obu stronach (dobrze jest je obrócić na drugą stronę jak pączki).
  10. Wyławiać łyżką cedzakową i kłaść na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar oleju.
  11. Układać racuszki na półmisku udekorowanym listkami sałaty. Podawać jako przekąskę z sosem sojowym do maczania.