Placki z tofu, krewetek i orzechów ginko (Hiryozu) to japońskie danie mające swoje korzenie w kuchni portugalskiej. Danie pochodzi od portugalskich pączków smażonych na głębokim oleju "Filhos" a dotarło do Japonii wraz z portugalskimi misjonarzami pod koniec siedemnastym wieku. Na początku "Hiryozu" oznaczało każde danie smażone na głębokim oleju ale obecnie nazwa ta odnosi się tylko do smażonych na głębokim oleju placków/kulek z tofu.
Prep Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 paczka tofu zwartego
- 100 g krewetek surowych, obranych, drobno pokrojonych
- 1/3 szt. marchewki obranej i pokrojonej w zapałkę
- 15 g grzybów mun namoczonych przez 15 minut i pokrojonych w paski
- kilkanaście szt. orzechów miłorzębu Ginko
- 1/2 szt. jajka rozmąconego
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 2-3 łyżki mąka kukurydziana
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
- kilka liści sałaty do dekoracji
Ingredients
|
Instructions
- Rozdrobnione krewetki włożyć do miski i przy pomocy blendera zmiksować.
- Wrzucić marchew i grzyby do małego rondelka z gotującą wodą i blanszować przez 2 minuty, odcedzić.
- Dodać odciśnięte i pokruszone tofu i zmielić na gładką masę.
- Wlać roztrzepane jajko, sos sojowy, mirin i olej sezamowy oraz sól. Wymieszać.
- Dodać ugotowane, odsączone grzyby i marchew oraz wsypać sezam.
- Wymieszać wszystkie składniki dosypując mąkę.
- Smażyć partiami, po kilka kulek, aż się zrumienią na złoto po obu stronach (dobrze jest je obrócić na drugą stronę jak pączki).
- Wyławiać łyżką cedzakową i kłaść na papierowym ręczniku aby odsączyć nadmiar oleju.
Share this Recipe