Placki z łososiem
Placki z łososiem można przygotować z mniej atrakcyjnych skrawków surowej ryby, które zostały po wykrojeniu równych kawałków. Do potrawy używać ryby o zwartym mięsie i bez ości.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
  • 500g surowego łososia
  • 1/2szt. cytrynysok i starta skórka
  • 1łyżka sosu rybnego
  • 1szt. cebuli dymkisam szczypior, pokrojony w 1 cm kawałki
  • szczypta chili mielonego
  • 8łyżek mąki pszennej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1szt. jajkarozmąconego
  • 1/2litra jogurtugęstego
  • kilkałyżek oleju do smażenia
Dodatkowo:
Instructions
  1. Umytego łososia pokroić w centymetrową kostkę.
  2. Włożyć rybę do miski, wlać sok z cytryny, sos rybny i wsypać startą skórkę z cytryny. Dołożyć pokrojony szczypior i doprawić ostrą papryczką, wymieszać i odstawić.
  3. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i rozmąconym jajkiem. Dodać jogurt i wyrobić na gładką masę.
  4. Do miski z rybą wlać ciasto i starannie wymieszać.
  5. Na patelnię o grubym dnie wlać olej i rozgrzać. Zmniejszyć płomień i smażyć małe placuszki, rumieniąc je z obu stron.
  6. Podawać z wasabi wymieszanym z majonezem.