Placki mandaryńskie
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Placki mandaryńskie to cienkie, pszenne placki, smażone bez tłuszczu, w które zawija się niektóre chińskie dania i zjada jak naleśnik. Najbardziej znane dania, podawane z plackami mandaryńskimi to kaczka po pekińsku i wieprzowina Mu Shu. Ich przygotowanie jest dosyć pracochłonne, ale można je przygotować z wyprzedzeniem np. dzień przed przygotowaniem dania i przed podaniem podgrzać na parze. Na szczęście mi pomagała mała pomocniczka:) W większości przepisów do placków nie dodaje się soli, ja spróbowałem z sola i bez i bardziej odpowiadają mi lekko posolone.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
32placki 1,5godziny
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
32placki 1,5godziny
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 3szklanki mąki pszennej
  • 300ml wrzątku(ok. 1 i 1/2 szklanki )
  • 1łyżka oleju
  • 1łyżeczka soli(opcjonalnie)
  • 2łyżki oleju sezamowego
Instructions
  1. Mąkę przesiewamy do miski przez sitko. Wlewamy powoli wrzątek, cały czas mieszając. Dodajemy 1 łyżkę oleju i opcjonalnie sól, mieszamy aż mąka połączy się w wodą, następnie zagniatamy rekami na gęste ciasto. Przykrywamy miskę wilgotną ścierką, odstawiamy na 30 min.
  2. Stolnice posypujemy mąką, kładziemy na niej ciasto i ugniatamy rękami ok. 8-10 min aż uzyskamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Podczas wyrabiania od czasu do czasu dosypujemy trochę mąki, tak żeby stolnica cały czas była pokryta jej lekką warstwą.
  3. Wyrobione ciasto rozcinamy na 4 kawałki, formujemy z nich kule.
  4. Każdą kulę rozwałkowujemy ręką na podłużny wałek. Każdy wałek tniemy na 8 kawałków. UWAGA! Podczas formowania części ciasta reszta powinna być przykryta wilgotną szmatką, żeby nie wysychała.
  5. Kawałki ciasta parami formujemy w kulki, a następnie rozgniatamy obie kulki na placki średnicy ok. 5cm.
  6. Jeden placek smarujemy z góry 2-3 kroplami oleju sezamowego, kładziemy na nim drugi placek.
  7. Każda parę rozwałkowujemy na płaski placek średnicy ok. 15 cm. Ważne jest żeby placek był bardzo cienki, będzie lepiej smakował, jeżeli rozwałkuje się na więcej niż 15 cm to nic nie szkodzi. Nie przejmujmy się też zbytnio jeżeli placki nie są zbytnio regularne. Możemy najpierw rozwałkować wszystkie placki i dopiero przystąpić do smażenia.
  8. Trzeba pamiętać, żeby placków nie kłaść bezpośrednio na sobie bo mogą się skleić i bardzo trudno je rozdzielić (mi się tak przytrafiło za pierwszym razem – na zdjęciu), należy je przedzielić papierem do pieczenia.
  9. Jeżeli mamy odpowiednia organizacje pracy lub ktoś nam pomaga to możemy smażyć placki na bieżąco zaraz po rozwałkowaniu.
  10. Przystępujemy do smażenia placków. Wok bez oleju rozgrzewamy na średnim ogniu, kładziemy placek, smażymy aż na placku zaczynają pojawiać się pęcherze, czekamy jeszcze chwilę i odwracamy na drugą stronę. Smażymy krótko aż placek lekko się zarumieni z drugiej strony. Wyjmujemy z woka, czekamy aż trochę ostygnie i rozdzielamy delikatnie obie połówki placków.
  11. Podajemy od razu do wieprzowiny Mu Shu, kaczki po pekińsku i kilku innych chińskich dań. Możemy tez przechowywać do 2 dni w lodówce lub do kilku miesięcy w zamrażarce. Przed podaniem należy podgrzać je gotując 6-8 minut na parze lub ewentualnie podgrzać w mikrofalówce (ale daje to zdecydowanie gorszy efekt smakowy).