Placki mandaryńskie z kaczką i warzywami to uproszczona wersja (domowa) słynnej kaczki po pekińsku. Usmażoną kaczkę serwuje się zawiniętą w placek mandaryński razem z warzywami i sosem hoisin. Placki można zrobić poprzedniego dnia lub kilka godzin wcześniej. i przechowywać w chłodzie pod przykryciem. Przed podaniem włożyć do naczynia do ogrzewania na parze (parownik bambusowy) lub zawinąć w folię i ogrzać przez 2 minuty w piekarniku.
Prep Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kaczki podwójna, ze skórą
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżkeczka mirinu
- 1 łyżka miodu rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
- 1 łyżka oleju do smażenia
Warzywa:
- 1/2 szt. marchewki pokrojonej w 4 cm słupki
- kawałek pora (jasna część), pokrojonego w słupki 6 cm
- 1 szt. zielonego ogórka ze skórką bez nasion, pokrojony w 6 cm słupki
- kilka łodyżek cebuli dymki pokrojony w 6 cm kawałki
- kilka liści sałaty
Placki mandaryńskie:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżeczki cukru (drobnego)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Dodatkowo:
- kilka łyżek sosu hoisin
Ingredients
Warzywa:
Placki mandaryńskie:
Dodatkowo:
|
Instructions
- Pod koniec smażenia wlać sos sojowy, mirin i miód. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty.
- Wyjąć kaczkę z patelni i przestudzić.
- Pokroić w plastry a następnie w paski.
- Z ciasta uformować cztery wałeczki a następnie każdy pokroić na pięć równych kawałków.
- Lekko posmarować olejem sezamowym jeden z krążków, na nim położyć drugi krążek.
- Powtórnie rozwałkować do średnicy 15 cm. Powtarzać czynność z pozostałymi plackami.
- Po lekkim przestudzeniu rozdzielać placki na dwie części.
- Układać na talerzu i natychmiast przykryć aby nie obeschły.
- Na naleśnikach rozsmarować sos hoisin, kłaść porcję sałaty, kaczki i warzyw.
Share this Recipe