Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Placki mandaryńskie to cienkie, pszenne placki, smażone bez tłuszczu, w które zawija się niektóre chińskie dania i zjada jak naleśnik. Najbardziej znane dania, podawane z plackami mandaryńskimi to kaczka po pekińsku i wieprzowina Mu Shu. Ich przygotowanie jest dosyć pracochłonne, ale można je przygotować z wyprzedzeniem np. dzień przed przygotowaniem dania i przed podaniem podgrzać na parze. Na szczęście mi pomagała mała pomocniczka:) W większości przepisów do placków nie dodaje się soli, ja spróbowałem z sola i bez i bardziej odpowiadają mi lekko posolone.
Placki mandaryńskie to cienkie, pszenne placki, smażone bez tłuszczu, w które zawija się niektóre chińskie dania i zjada jak naleśnik. Najbardziej znane dania, podawane z plackami mandaryńskimi to kaczka po pekińsku i wieprzowina Mu Shu. Ich przygotowanie jest dosyć pracochłonne, ale można je przygotować z wyprzedzeniem np. dzień przed przygotowaniem dania i przed podaniem podgrzać na parze. Na szczęście mi pomagała mała pomocniczka:) W większości przepisów do placków nie dodaje się soli, ja spróbowałem z sola i bez i bardziej odpowiadają mi lekko posolone.
Prep Time | 1,5 godziny |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
placki
|
Ingredients
- 3 szklanki mąki pszennej
- 300 ml wrzątku (ok. 1 i 1/2 szklanki )
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju sezamowego
Ingredients
|
Instructions
- Każda parę rozwałkowujemy na płaski placek średnicy ok. 15 cm. Ważne jest żeby placek był bardzo cienki, będzie lepiej smakował, jeżeli rozwałkuje się na więcej niż 15 cm to nic nie szkodzi. Nie przejmujmy się też zbytnio jeżeli placki nie są zbytnio regularne. Możemy najpierw rozwałkować wszystkie placki i dopiero przystąpić do smażenia.
- Przystępujemy do smażenia placków. Wok bez oleju rozgrzewamy na średnim ogniu, kładziemy placek, smażymy aż na placku zaczynają pojawiać się pęcherze, czekamy jeszcze chwilę i odwracamy na drugą stronę. Smażymy krótko aż placek lekko się zarumieni z drugiej strony. Wyjmujemy z woka, czekamy aż trochę ostygnie i rozdzielamy delikatnie obie połówki placków.
- Podajemy od razu do wieprzowiny Mu Shu, kaczki po pekińsku i kilku innych chińskich dań. Możemy tez przechowywać do 2 dni w lodówce lub do kilku miesięcy w zamrażarce. Przed podaniem należy podgrzać je gotując 6-8 minut na parze lub ewentualnie podgrzać w mikrofalówce (ale daje to zdecydowanie gorszy efekt smakowy).
Share this Recipe