Placki kukurydziane z zielonym curry
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Oryginalne tajskie placki kukurydziane z zieloną pasta curry. Do ich przygotowania używamy kukurydzy z puszki, połowę jej miksujemy, a połowę używamy w całości. Do placuszków najlepiej jest dodać świeżą bazylię i kolendrę ale jeżeli ich brakuje to można je pominąć. Danie podajemy z sosem chili.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Ingredients
Ciasto:
Warzywa:
  • 1/2puszki kukurydzy
  • 1pęczek cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • 1łyżka świeżej bazyliiposiekanej
  • 1łyżka świeżej kolendryposiekanej
Dodatowo:
Instructions
  1. Wszystkie składniki ciasta mieszamy i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  2. Do ciasta dodajemy warzywa.
  3. Dokładnie mieszamy.
  4. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy kilka łyżek oleju (tak żeby powstał 1-2mm warstwa oleju). Na gorący olej kładziemy łyżką ciasto, formujemy placuszki średnicy ok. 10cm.
  5. Smażymy z każdej strony ok. 2 minut, placki powinny być ładnie zarumienione.
  6. Placki podajemy z sosem chili przybrane kawałkami limonki.