Pikantny kalafior stir-fry to błyskawiczne wegetariańskie danie z woka. Danie stir-fry w czystej postaci: kalafior z czosnkiem i imbirem przesmażony na minimalnej ilości oleju z dodatkiem smacznego pikantnego, słono-kwaśnego sosu. Pikantny kalafior stir-fry może być serwowany jako wegetariańskie danie główne podawane z gotowanym ryżem jaśminowym jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Czas przygotowania | 20 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 1 szt. kalafiora (małego)
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki (sok z 1/2 limonki)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu chili Sriracha
- 1 łyżeczka chili mielonego
Do posypania:
- 1/2 pęczka świeżej kolendry porwanej
- 2 łyżki orzeszków ziemnych pokruszonych
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu jaśmiowego ugotowanego wg. przepisu
Składniki
Sos:
Do posypania:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
- Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Rozgrzewamy w woku olej, smażymy imbir z czosnkiem ok. 30 sekund.
Udostępnij ten przepis