Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami
Pikantny bakłażan z tofu i suszonymi krewetkami to danie, które można spożywać na zimno jako przystawkę lub na ciepło jako danie główne serwowane z ryżem, może też być elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku. Jednym ze składników są suszone krewetki, składnik zupełnie nieznany w Europie, w Chinach natomiast bardzo ceniony jako dodatek do dań smażonych i sałatek, o ciekawym słodkawym smaku i jędrnej konsystencji. Suszone krewetki należy namoczyć przed użyciem przez noc, ewentualnie zatrzeć w moździerzu lub bardzo drobno posiekać na sucho.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Servings Prep Time
2osoby 15minut
Ingredients
Instructions
  1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm i posolić z obu stron. Zostawić na 10 -15 minut aż puści sok.
  2. Następnie opłukać plastry w zimnej wodzie i osuszyć bardzo dokładnie papierowym ręcznikiem.
  3. Pokroić bakłażana w kostkę i odstawić.
  4. Zmiksować na gładką masę czosnek, cebulę cukier, sos rybny i chilli.
  5. W woku rozgrzać olej, dodać pastę i jak pojawi się aromatyczny zapach wrzucić bakłażana.
  6. Smażyć mieszając przez 4 minuty.
  7. Dodać tofu, połowę bazylii, krewetki i delikatnie zamieszać. Podawać posypane pozostałą bazylią.