Pikantno-kwaśna zupa z tofu
Pikantno-kwaśna zupa z tofu to łatwa i szybka do przygotowania zupa warzywna z tofu o smaku ostro-kwaśnym. Wersja wege wymaga użycia wywaru warzywnego.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Ingredients
Instructions
  1. Makaron sojowy włożyć do większej miseczki, zalać wrzątkiem i przykryć. Po 3 minutach odcedzić i odstawić.
  2. Grzyby mun i shitake namoczyć 20 min (lub w wersji ekspres gotować 5-7 min) i pociąć w paski.
  3. W dużym garnku zagrzać wywar warzywny (lub drobiowy), dodać pocięte grzyby, kapustę pekińską, pora i papryczkę chili, gotować 5 minut.
  4. W małej miseczce wymieszać sos chili z niewielką ilością wywaru i wlać do zupy.
  5. Delikatnie dodać pokrojone tofu, doprawić całość olejem sezamowym, octem ryżowym, sosem sojowym oraz chińską przyprawą 5 smaków.
  6. Do czterech miseczkach włożyć porcję makaronu sojowego, zalać gorącą zupą a na koniec posypać pokrojoną dymką