Pikantne ramen z łososiem to szybkie w przygotowaniu, japońskie danie ze zdrowych składników. Grilowany łosoś podany z dobrze doprawionym, pikantnym makaronem ramen. Jako dodatek warzywny zaproponowaliśmy seler naciowy, jeżeli nie lubisz tego warzywa zastąp dowolną ulubioną jarzynką (ogórkiem, pomidorem, startą marchewką etc.).
Prep Time | 15 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 200 g makaronu Ramen lub makaronu mie
- 2 łyżki selera naciowego posiekanego
- 200 g surowego łososia
- sól
- 2 łyżeczki masła
Sos:
- 1 łyżka pasty sezamowej (można zastąpić masłem orzechowym)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu chili Sriracha
- 3 łyżki ciepłej wody
Do polania:
- trochę sosu chili Sriracha
Ingredients
Sos:
Do polania:
|
Instructions
- Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu.
- Łososia solimy i grillujemy na patelni grillowej z odrobiną masła. Jeżeli nie dysponujemy patelnią grillową można rybę usmażyć na patelni na 1-2 łyżkach masła.
Share this Recipe