Pikantne noodle
Pikantne noodle to wegetariańska wersja chińskiego smażonego makaronu mie (popularnie zwanego noodlami). Gruby falisty makaron z dodatkiem startej cukinii w pikantnym, zawiesistym sosie. Świetna przekąska (np. na lunch), dodatek do dań lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Najważniejszymi składnikami sosu jest sos z chili i bobu oraz pasta sezamowa. Te dwa niezbyt popularne chińskie dodatki nadają daniu charakterystyczny, ciekawy smak. Pasta sezamowa dodatkowo nadaje sosowi gęstej, zawiesistej konsystencji.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.12.2024
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Servings Prep Time
2osoby 20minut
Ingredients
Sos:
Instructions
  1. Noodle gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.
  2. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulkę dymkę (bez szczypioru), czosnek i imbir. Dodajemy startą na tarce cukinię.
  3. Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy wymieszany Sos. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy minutę.
  4. Dodajemy makaron i połowę rukoli i połowę szczypioru z dymki, mieszamy. Makaron wykładamy na talerz i podajemy posypane pozostałą świeżą rukolą, dymką i orzeszkami ziemnymi.