Pikantne krewetki w sosie pomidorowym to indyjskie danie w głębokim sosie na bazie przecieru pomidorowego. Oryginalnie potrawa nie zawiera śmietany jednak możemy ją dodać uzyskując bardziej pożywny i gęstszy sos. Jak przystało na indyjskie danie pikantne krewetki w sosie pomidorowym są dobrze doprawione i bardzo ostre. Łyżka kruszonego chili daje potężna dawkę ostrości, jeżeli nie lubisz ognia w ustach zmniejsz tą ilość nawet do 1/2 łyżeczki. Jak każde danie indyjskie najlepiej smakuje z gotowanym ryżem basmati.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 200 g krewetek Black Tiger
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 szt. cebuli czerwonej pokrojonej w kostkę
- 3 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łyżka płatków chili lub mniej według gustu
- 4 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 czubata łyżka garam masala
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- garść pomidorków koktailowych
- 1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)
Świeże zioła:
- świeża kolendra
- świeża bazylia
- świeża melisa etc.
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu lub
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Świeże zioła:
Dodatek:
|
Instructions
- Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, straty imbir, płatki chilli i zmiażdżony czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy garam masalę i pastę pomidorową (i śmietanę). Smażymy kilka minut.
Share this Recipe