Ocena ze starego portalu: 4,88 / 8 ocen
Pikantne krewetki po syczuańsku to przepis zaczerpnięty z książki Łatwa kuchnia chińska. Rewelacyjne, bardzo proste do wykonania ostre krewetki przyrządzone na sposób syczuański. Do przyrządzenia potrawy autor zaleca sos fasolowy z chili, więc użyłem mojego ulubionego koreańskiego Gochujang, który nadał potrawie znakomitego, charakterystycznego smaku, w ostateczności można go zastąpić ulubionym sosem chili. Jeżeli nie przepadamy za zbyt ostrymi daniami możemy użyć lekko ostrej pasty fasolowej Ssamjang i zmniejszyć ilość czarnego pieprzu. Kluczowe dla smaku potrawy ma także użycie czarnego octu ryżowego – mało znanego w Polsce znakomitego chińskiego octu o walorach smakowych porównywalnych jedynie z najlepszymi octami balsamicznymi. Od siebie dodałem niewielką modyfikację w postaci prażonego sezamu, który znakomicie zgrał się z cała potrawą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Pikantne krewetki po syczuańsku to przepis zaczerpnięty z książki Łatwa kuchnia chińska. Rewelacyjne, bardzo proste do wykonania ostre krewetki przyrządzone na sposób syczuański. Do przyrządzenia potrawy autor zaleca sos fasolowy z chili, więc użyłem mojego ulubionego koreańskiego Gochujang, który nadał potrawie znakomitego, charakterystycznego smaku, w ostateczności można go zastąpić ulubionym sosem chili. Jeżeli nie przepadamy za zbyt ostrymi daniami możemy użyć lekko ostrej pasty fasolowej Ssamjang i zmniejszyć ilość czarnego pieprzu. Kluczowe dla smaku potrawy ma także użycie czarnego octu ryżowego – mało znanego w Polsce znakomitego chińskiego octu o walorach smakowych porównywalnych jedynie z najlepszymi octami balsamicznymi. Od siebie dodałem niewielką modyfikację w postaci prażonego sezamu, który znakomicie zgrał się z cała potrawą. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 gram krewetek Black Tiger obranych (mogą być z ogonkami)
- 1 szt. cebuli dymki posiekanej
- 2 cm. świeżego imbiru posiekanego lub startego na tarce
- 1 łyżka oleju arachidowego do smażenia
- trochę świeżej kolendry lub dymki do posypania
- 2 łyżki sezamu białego uprażonego
Sos:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki koreańskiej pasty chili Gochujang lub innego sosu chili
- 2 łyżki czarnego octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe