Pikantna sałatka z pomelo
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Pikantna sałatka z pomelo popularna w Tajlandii przekąska o bardzo ciekawym smaku. Owoc pomelo można dostać w polskich marketach, ale z powodzeniem można go też zastąpić jasnym grejpfrutem. Ważne jest by podczas smażenia cebuli i czosnku mocno je zbrązowić a nawet lekko przypalić, doda to interesującego posmaku. Jeśli chcemy otrzymać bardziej sycące , samodzielne danie można dodać upieczoną pierś kurczaka pokrojoną w plastry. W wersji wegetariańskiej wystarczy zrezygnować z krewetek a sos rybny zastąpić sojowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Ingredients
Sos:
Do posypania:
Instructions
  1. Przygotować składniki.
  2. Suszone krewetki namoczyć w wodzie na ok 20 min. i odsączyć.
  3. Obrać pomelo, podzielić na cząstki.
  4. Usunąć z nich skórkę oraz twardsze części.
  5. Ostrożnie podzielić na kawałki (pomelo łatwo się kruszy) i umieścić je w misce.
  6. Rozgrzać wok i wlać olej. Kiedy tłuszcz będzie gorący wrzucić chili, cebulę oraz czosnek i smażyć mieszając, aż zbrązowieją.
  7. Do miski z pomelo wsypać smażoną cebulę, czosnek, chili oraz orzeszki i suszone lub gotowane krewetki i ostrożnie zamieszać.
  8. W małej misce rozmieszać sok z limonki, sos rybny i cukier. Polać sosem sałatkę i delikatnie wymieszać. Posypać liśćmi kolendry i płatkami chili. Podawać od razu.