Pikantna sałatka z ogórka
Pikantna sałatka z ogórka to ciekawa w smaku, lekko pikantna tajska sałatka z ogórka, którą serwujemy jako dodatek do dania głównego. W celu uzyskania stricte wegetariańskiej wersji sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 35minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 35minut
Passive Time
30minut
Ingredients
  • 1szt. zielonego ogórkadługi, ze skórką
  • 1łyżeczka soli
  • 1szt. cebuli czerwonejmała, pokrojona w drobną kostkę
  • 1ząbek czosnkuwyciśnięty lub posiekany
  • 1/2łyżeczki sosu chili
  • 2łyżeczki sosu rybnegow wersji wege zastąpić sosem sojowym
  • 1łyżka soku z limonki
  • 1łyżeczka cukru brązowego
  • 1łyżka oleju sezamowego
  • trochę cebuli dymkisam szczypior, posiekany do dekoracji
Instructions
  1. Ogórek opłukać, odciąć końcówki i zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do sitka ustawionego nad miską, posypać 1 łyżeczką soli i zostawić na 30 minut aby odsączyć wydzielający się sok.
  2. Odsączony ogórek przełożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek.
  3. W niewielkiej filiżance wymieszać sos chili z sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem i olejem sezamowym.
  4. Powstały sos dodać do miski z ogórkiem i wymieszać.
  5. Przed podaniem posypać dymką i schłodzić w lodówce przez 30 min.