Pikantna kapusta pendżabska
Pikantna kapusta pendżabska to indyjskie wegetariańskie danie z kapusty, które można zjeść jako samodzielny posiłek z dodatkiem ryżu lub placków czapati. Może być również dodatkiem do innego wegetariańskiego lub mięsnego dania głównego. Do zrobienia tego przepisu najlepiej użyć kapusty włoskiej lub pekińskiej, które szybciej miękną podczas obróbki termicznej.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Ingredients
Dodatek:
Instructions
  1. Na patelni na małym ogniu rozgrzać olej arachidowy. Dodać cebulę, imbir, czosnek i chili i smażyć aż zmiękną ale uważać aby się nie zarumieniły.
  2. Dodać nasiona kminu i kurkumę – wymieszać i smażyć 2 minuty.
  3. Dodać kapustę i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać sól, pieprz, kolendrę, kmin w proszku i chili w proszku.
  5. Ponownie dokładnie wymieszać, przykryć i smażyć 10 min mieszając od czasu do czasu, do chwili gdy kapusta będzie miękka. Jeśli zacznie przywierać do dna dodać 1-2 łyżki wody.
  6. Na koniec dodać masło i ewentualnie dosolić do smaku.