Pikantna kapusta pendżabska to indyjskie wegetariańskie danie z kapusty, które można zjeść jako samodzielny posiłek z dodatkiem ryżu lub placków czapati. Może być również dodatkiem do innego wegetariańskiego lub mięsnego dania głównego. Do zrobienia tego przepisu najlepiej użyć kapusty włoskiej lub pekińskiej, które szybciej miękną podczas obróbki termicznej.
Prep Time | 20 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 4 łyżki oleju arachidowego
- 1/2 szt. cebuli posiekanej
- 2,5 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
- 1 szt. papryczki chili suszonej posiekana, bez pestek
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (ziarna)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 główki kapusty poszatkowanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżeczki masła
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu basmati ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
- Na patelni na małym ogniu rozgrzać olej arachidowy. Dodać cebulę, imbir, czosnek i chili i smażyć aż zmiękną ale uważać aby się nie zarumieniły.
- Dodać nasiona kminu i kurkumę - wymieszać i smażyć 2 minuty.
- Dodać sól, pieprz, kolendrę, kmin w proszku i chili w proszku.
Share this Recipe