Piersi kurczaka w sezamie
Ocena ze starego portalu: 4,97 / 32 oceny
TO DANIE TO ABSOLUTNY HIT! 31 osób oceniło je na 5 tylko 1 na 4. Łatwe do wykonania danie, z bardzo prostym, ale bardzo smacznym sosem. Jest to moja własna przeróbka jednego z wcześniejszych przepisów ze strony.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Servings Prep Time
3osoby 30minut
Ingredients
Ciasto:
  • 1szt. jajkoroztrzepane
  • 1łyżka mąki
  • 1łyżka wody
  • 1/2łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Piersi kurczaka pokroić w spore kawałki ok. 2×5 cm.
  2. Składniki ciasta dokładnie wymieszać i połączyć z kawałkami kurczaka.
  3. W woku rozgrzać 2 szklanki oleju, smażyć porcjami kawałki kurczak na złoto.
  4. Wyjąć osączyć z tłuszczu.
  5. W woku zostawić minimalną ilość oleju, zmniejszyć ogień na średni. Ponownie włożyć kurczaka i dodać sos. Smażyć mięso ok. 30 sek., mieszając aż kawałki pokryją się sosem.
  6. Posypać sezamem, wymieszać. Danie gotowe. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.