Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Pierś kurczaka z orzeszkami ziemnymi to danie z panierowanych kawałków kurczaka w gęstym, pikantnym sosie. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Pierś kurczaka z orzeszkami ziemnymi to danie z panierowanych kawałków kurczaka w gęstym, pikantnym sosie. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g piersi kurczaka
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 1 szt. białka jajka
- 2 szt. papryczek chili suszonych
- 5 szt. cebuli dymki
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm. świeżego imbiru
- 100 g orzeszków ziemnych
- trochę oleju do smażenia
Sos:
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżka octu
- 8 łyżek bulionu
- 1 łyżka wina ryżowego
Marynata:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Marynata:
Dodatek:
|
|
Instructions
- Mięso pokroić w kostkę wielkości 2 cm. Składniki marynaty połączyć, dodać do mięsa i odstawić na 30 min.
- Potem połączyć w osobnym naczyniu mąkę i białko, rozmieszać na ciasto.
- Następnie ciasto wymieszać z mięsem tak by je pokryło.
- Imbir i czosnek posiekać na małe kawałki. Szalotkę pociąć na kawałki 2cm. Chili pokruszyć. Orzeszki prażyć na patelni bez tłuszczu, aż się przyrumienią.
- Rozgrzać olej w woku. Chili, imbir i czosnek zeszklić, ciągle mieszając.
- Dodać kostki mięsa i smażyć 1 minutę. Dodać posiekaną dymkę, smażyć z mieszaniem ok. 1 min. aż mięso będzie dobre.
- Dodać sos, dalej dusić ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dołożyć orzeszki ziemne. Podawać z ryżem.
Share this Recipe