Pierś kurczaka z melonem na ostro
Pierś kurczaka z melonem na ostro to ciekawe danie w którym pierś kurczaka połączona jest z kulkami melona i papryką. Danie z dużą ilością sosu, dlatego najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Delikatny miąższ melona doskonale komponuje się w daniach o ostrym smaku. Jest owocem niskokalorycznym i dlatego jest polecany w dietach odchudzających. Zawarte w nim minerały (m.in. potas, magnez) mogą przyczyniać się do obniżenia chorób serca i chorób nowotworowych. Warto więc aby częściej ten wartościowy owoc gościł na naszych stołach.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
Dodatkowo:
Instructions
  1. Melona umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Miąższ wydrążyć specjalną łyżeczką do robienia kulek albo pokroić w kostkę.
  2. Rozgrzać olej w woku i wrzucić imbir oraz mięso. Smażyć mieszając aż kurczak zblednie.
  3. Dołożyć pokrojoną paprykę, melona i smażyć jeszcze przez 4-5 minut.
  4. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i papryczką chili.
  5. Wsypać pokrojoną dymkę, skropić olejem sezamowym i wymieszać.
  6. Do woka wlać bulion a następnie zagęścić wszystko mąką kukurydzianą.
  7. Doprowadzić do wrzenia i po 2 minutach gotowania podawać danie posypane posiekaną dymką. Jako dodatek serwować gotowany ryż jaśminowy.