Pierś kurczaka w sosie imbirowo-sezamowym z Shirataki to bardzo łatwe do przygotowania, niskokaloryczne i smaczne danie. Jak większość dań z użyciem makaronu Shirataki wykonane według stałego schematu: przesmażyć mięso, dodać sos i Shirataki – w ten sposób możemy tworzyć niezliczoną ilość kompozycji.
Prep Time | 15 minut |
Passive Time | 10 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 400 g piersi kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 paczki makaronu shirataki dowolny kształt
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego
- 1 łyżeczka sezamu czarnego do posypania
Sos:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól do smaku
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
Ingredients
Sos:
|
Instructions
- Shirataki osączyć z zalewy i przepłukać pod zimną wodą. W miseczce wymieszać składniki sosu.
- W woku rozgrzać olej i wrzucić mięso, smażyć mieszając przez 3 minuty a następnie dodać Shirataki i zalać wszystko sosem.
Share this Recipe