Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu
Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu to pełne japońskie danie składające się z glazurowanego mięsa, makaronu udon i sałatki. Karashi joyu to japońska sojowo-musztardową glazura, która stosuję się do tłustych ryb, mięs i potraw z grilla. W Japonii do jej przygotowania używa się ostrej japońskiej musztardy w proszku, którą rozrabia się z wodą, możemy zastąpić ją ogólnie dostępną ostrą musztardą. Glazurę Karashi joyu można przygotować w większej ilości i trzymać ją w lodówce do dwóch tygodni.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Glazura Karashi joyu:
Dressing do kapusty:
Do przybrania:
Instructions
  1. Wszystkie składniki glazury wymieszać i zalewać nią pokrojone mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
  2. Pokroić wymoczony korzeń lotosu w cienkie plasterki.
  3. Przygotować dressing łącząc jego składniki i zalać nim pokrojoną kapustę. Delikatnie wymieszać.
  4. W woku na średnim ogniu rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić imbir, korzeń lotosu i podsmażać mieszając przez 3 minuty.
  5. Zwiększyć płomień palnika, dodać wyjęte z glazury mięso i mieszając smażyć przez 5 minut.
  6. Do miseczki z glazurą dodać 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej, wymieszać dokładnie i wlać do woka do woka. Zmniejszyć płomień i dusić mięso jeszcze przez 2-3 minuty.
  7. Przygotować makaron Udon wg. przepisu na opakowaniu.
  8. Rozdzielić makaron do miseczek, dodać mięso i porcję kapusty. Posypać paseczkami nori i sezamem. Danie gotowe do podania.