Pierś kurczaka w sojowo-musztardowej glazurze Karashi joyu to pełne japońskie danie składające się z glazurowanego mięsa, makaronu udon i sałatki. Karashi joyu to japońska sojowo-musztardową glazura, która stosuję się do tłustych ryb, mięs i potraw z grilla. W Japonii do jej przygotowania używa się ostrej japońskiej musztardy w proszku, którą rozrabia się z wodą, możemy zastąpić ją ogólnie dostępną ostrą musztardą. Glazurę Karashi joyu można przygotować w większej ilości i trzymać ją w lodówce do dwóch tygodni.
Prep Time | 30 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. piersi kurczaka pokrojona w niewielką kostkę
- 1 kawałek korzenia lotosu suszonego wymoczonego w wodzie przez minimum 3 godziny
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łyżeczka mąka kukurydziana
- kilka liści kapusty pekińskiej pokrojonej w 1 cm paski
- 1 porcja makaronu Udon
Glazura Karashi joyu:
- 3 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 1 łyżeczka mirinu
- 3 łyżki bulionu drobiowego wykonany wg. przepisu lub z proszku
- 1 łyżka musztardy ostrej
Dressing do kapusty:
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego chili
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego japońskiego
Do przybrania:
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- 1/2 płata wodorostów nori pociętego w cienkie paseczki
Ingredients
Glazura Karashi joyu:
Dressing do kapusty:
Do przybrania:
|
Instructions
- Pokroić wymoczony korzeń lotosu w cienkie plasterki.
- Przygotować dressing łącząc jego składniki i zalać nim pokrojoną kapustę. Delikatnie wymieszać.
- W woku na średnim ogniu rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić imbir, korzeń lotosu i podsmażać mieszając przez 3 minuty.
- Zwiększyć płomień palnika, dodać wyjęte z glazury mięso i mieszając smażyć przez 5 minut.
- Do miseczki z glazurą dodać 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej, wymieszać dokładnie i wlać do woka do woka. Zmniejszyć płomień i dusić mięso jeszcze przez 2-3 minuty.
- Przygotować makaron Udon wg. przepisu na opakowaniu.
Share this Recipe