Pierś kaczki w chrupiącej skórce
Pierś kaczki w chrupiącej skórce to pyszne i wykwintne danie, wymagające jednak trochę czasu. Marynowanie piersi kaczki powinno być dosyć długie, minimum 2 godziny a najlepiej zalać mięso i pozostawić w lodówce na noc.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

23.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Passive Time
2godziny
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Passive Time
2godziny
Ingredients
  • 2szt. piersi kaczkidużych, ze skórą
Marynata:
Dodatki:
Instructions
  1. W małej miseczce wymieszać składniki marynaty.
  2. Pierś kaczki włożyć do płytkiego, żaroodpornego naczynia. Zalać marynatą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Po tym czasie odlać marynatę z kaczki, wstawić do nagrzanego piekarnika na 220C na 30 minut, smarując często glazurą.
  4. Przełożyć filety z naczynia na ruszt grilla skórką do góry. Podpiekać jeszcze ok 15 minut aż glazura ulegnie karmelizacji i skórka stanie się chrupiąca.
  5. Zdjąć kaczkę z rusztu, pokroić w cienkie plastry i podawać gorącą. Można polać z gotowanym ryżem i polać ulubionym sosem np. sosem hoisin.