Pierożki Wonton w sosie (by Magda Klimczak)
Pierożki Wonton to najpopularniejsza, znana na całym świecie, odmiana chińskich pierożków. Istnieje wiele odmian pierożków Wonton, różniących się od siebie kształtem i sposobem przygotowania. Najpopularniejszym nadzieniem Wonton, użytym także w naszym przepisie jest mieszanka wieprzowiny i krewetek doprawiona solą, czosnkiem i przyprawami.

KSZTAŁTY WONTON

Pierożki Wonton najpopularniejsze są w wersji trójkątnej (zastosowanej w niniejszym przepisie), którą uzyskuje się składając na pół kwadratowe ciasto sklejając ze sobą 2 przeciwległe rogi kwadratu. Drugą najpopularniejszą formą jest sakiewka formowana poprzez sklejenie ze sobą wszystkich 4 rogów kwadracika, ta wersja jest najlepsza do smażenia na głębokim oleju. Wersją najczęściej stosowaną w zupach jest mały wonton o nieregularnym ściśniętym kształcie, uzyskiwanym poprzez szybkie zamknięcie dłoni trzymającej ciasto z niewielką ilością nadzienia (1/4 łyżeczki). W Ameryce najpopularniejsze są pierożki Wonton w kształcie czepka pielęgniarki (zobacz przepis).

WONTON GOTOWANY, SMAŻONY, W ZUPIE

Pierożki Wonton najczęściej przygotowuje się gotując je w wodzie. W ten sposób uzyskuje się delikatne, miękkie pierożki spożywane jako przekąska lub składnik kilkudaniowego posiłku. Gotowane pierożki podczas jedzenia często macza się w sosie sojowym. Pierożki Wonton z wody są także nieodzownym składnikiem słynnej chińskiej zupy Wonton. Kolejnym sposobem przygotowania jest smażenie na patelni, do tego najlepiej nadają się płaskie pierożki trójkątne. Do smażenia na głębokim tłuszczu używane są najczęściej sakiewki. Frytowane Wontony są bardzo chrupkie i spożywa się je jako przekąskę maczając w sosie sojowym i w paście z papryczek chili.

PIEROŻKI WONTON W SOSIE

Magda proponuje klasyczne, gotowane w wodzie trójkątne pierożki Wonton z typowym wieprzowo-krewetkowym nadzieniem. Sposób podania jest jednak mniej typowy. Po ugotowaniu pierożki polewane są pikantnym sosem z zielonych papryczek chili i sosu sojowego. W ten sposób otrzymujemy efektowne i bardzo smaczne danie, które może stanowić przekąskę, pierwsze danie lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku. Polecam!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
30pierożków (dla 3-4 osób) 30minut
Cook Time Passive Time
5minut 1godzina
Servings Prep Time
30pierożków (dla 3-4 osób) 30minut
Cook Time Passive Time
5minut 1godzina
Ingredients
Ciasto na wontony (wanton wrappers):
  • 2szklanki mąki pszennej
  • 1/2łyżeczki soli
  • 1szt. jajka
  • 1/4szklanki wody
  • 1/4szklanki wodyw razie potrzeby
  • trochę mąki pszennejdo posypania
Farsz:
Sos:
Do posypania:
Instructions
  1. Do miseczki wlewamy 1/4 szklanki wody, dodajemy jajko i lekko ubijamy.
  2. W misce mieszamy mąkę z solą. Robimy w środku mąki dołek i wlewamy mieszankę wody i jajka. Dobrze mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej wody.
  3. Wyrabiamy ciasto w kulę a następnie ugniatamy na desce aż do gładkości (kilka minut). Przekładamy ciasto do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy na 1 godzinę.
  4. Wszystkie składniki farszu mieszamy i wyrabiamy ok. 10 min. Farsz odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę w celu schłodzenia.
  5. Tniemy ciasto na 4 części. Każdą ćwiartkę kłądziemy na posypaną mąką deskę/stolnicę i wałkujemy na bardzo cienki placek. Tniemy ciasto w prostokąty 10x10cm. Jeżeli kawałki ciasta się sklejają należy oprószyć je lekko mąką. Pocięte ciasto owijamy folią żeby nie wysychało. Tak przygotowane ciasto możemy też zamrozić owinięte w folię.
  6. Na każdy kwadracik ciasta nakładamy łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta smarujemy wodą i dokładnie sklejamy formując trójkąt. Przed całkowitym zaklejeniem pierożka wypychamy ze środka całe powietrze.
  7. W dużym garnku z osoloną wodą gotujemy pierożki ok. 2-3 min. Podajemy natychmiast skropione przygotowanym wcześniej sosem i posypane czarnym sezamem.