Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku to tradycyjne japońskie danie warzywne, bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania. Małe bakłażany smaruje się słodko-słonym sosem z jasnej pasty miso a następnie piecze w piekarniku. Efekt jest zabójczy, danie jest po prostu rewelacyjne i bardzo apetycznie wygląda.
W przygotowaniu Nasu Dengaku bardzo ważne jest uprzednie posolenie bakłażanów. Dzięki temu bakłażany puszczą wodę i po pieczeniu będą jędrne i pyszne a nie wodniste. Do przygotowania pasty należy koniecznie użyć pasty miso jasnej, wtedy danie wygląda bardzo apetycznie. Za pierwszym razem miałem pod ręką tylko ciemną pastę miso i danie wyszło prawie czarne, niezbyt zachęcające wyglądem. Pieczone bakłażany z miso mogą być serwowane jako wegetariańskie danie główne podane wraz z ryżem i jarzynką (np. kimchi) lub jako warzywna przystawka.
W przygotowaniu Nasu Dengaku bardzo ważne jest uprzednie posolenie bakłażanów. Dzięki temu bakłażany puszczą wodę i po pieczeniu będą jędrne i pyszne a nie wodniste. Do przygotowania pasty należy koniecznie użyć pasty miso jasnej, wtedy danie wygląda bardzo apetycznie. Za pierwszym razem miałem pod ręką tylko ciemną pastę miso i danie wyszło prawie czarne, niezbyt zachęcające wyglądem. Pieczone bakłażany z miso mogą być serwowane jako wegetariańskie danie główne podane wraz z ryżem i jarzynką (np. kimchi) lub jako warzywna przystawka.
Prep Time | 45 minut |
Passive Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 3 szt. bakłażana małe (ok. 20cm długości)
- 1 łyżeczka soli
Sos miso:
- 4 łyżki pasty miso jasnej
- 2 łyżki mirinu
- 1 łyżka wina ryżowego lub białego wytrawnego wina
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
Do podania:
- 2 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- garść świeżej kolendry lub innych ulubinych ziół
Ingredients
Sos miso:
Do podania:
|
Instructions
- Natrzyj naciętą stronę bakłażanów solą i odstaw na 30 minut. Następnie przy pomocy ręcznika papierowego osusz kropelki wody, które powstały na powierzchni i zetrzyj pozostałą sól.
- W rondelku wymieszaj składniki marynaty i podgrzewaj krótko na małym ogniu mieszając aż wszystko dobrze się rozpuści i połączy. Bakłażany włóż do naczynia żaroodpornego (jeżeli się nie mieszczą użyj 2 naczyń) i posmaruj dokładnie marynatą, zostaw trochę marynaty na później.
- Piecz 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch bakłażanów odrobiną marynaty.
Share this Recipe