Pieczona papryka po tajsku
Pieczona papryka po tajsku to delikatna tajska przystawka do dań głównych z lekko pikantną nutą smakową. Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Passive Time
1godzina
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Passive Time
1godzina
Ingredients
  • 1szt. papryki czerwonej
  • 1szt. papryki zielonej
  • 1szt. papryki żółtej
Sos:
Instructions
  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.
  2. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i położyć umyte papryki na ruszcie. Piec od czasu do czasu przewracając na drugą stronę aż się podpieką na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
  3. Przekroić na pół, zdjąć skórkę, usunąć pestki, następnie paprykę na dość grube paski i ułożyć na talerzu.
  4. Polać przygotowanym sosem a po wystudzeniu przykryć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Serwować na zimno jako przystawkę.