Przejdź do treści

Pesto / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Pesto
Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny
Te danie jest pyszne i ma coś wspólnego z kuchnią chińską - spaghetti, legenda głosi, że właśnie spaghetti wynaleziono w Chinach, a z Chin do Włoch sprowadził je Marco Polo.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Inne kuchnie
Prep Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 kubek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki parmezanu startego
  • 1 łyżka pecorino romano startego
  • 1/4 kubka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • trochę pieprzu do smaku
  • trochę soli do smaku
Dodatkowo:
  • 250 g makaronu ugotowanego, np. spaghetti, makaron mie też się nada
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Inne kuchnie
Prep Time 30 minut
Servings
osoby
Ingredients
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 kubek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki parmezanu startego
  • 1 łyżka pecorino romano startego
  • 1/4 kubka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • trochę pieprzu do smaku
  • trochę soli do smaku
Dodatkowo:
  • 250 g makaronu ugotowanego, np. spaghetti, makaron mie też się nada
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Na suchej patelni na małym ogniu przyprażyć orzeszki na złoty kolor.
  2. Zmiksować orzeszki z serami, bazylią i czosnkiem. W trakcie miksowania dolewać oliwy, aż powstanie pasta-sos.
  3. Przyprawić pieprzem i solą. Teraz pesto wymieszać z ciepłym makaronem. Smacznego!
Share this Recipe