Patelnia Xian z kolorowymi warzywami
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 oceny
Wegetariańskie danie w wykonaniu Kasi, wykonane dla naszej koleżanki Moni na jej urodziny. 90% czasu w przygotowaniu tej potrawy to cięcie składników. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 1godzina
Servings Prep Time
4osoby 1godzina
Ingredients
Warzywa:
  • 1szt. cebulipokrojonej w plasterki
  • 1szt. marchewkipociętej w zapałkę
  • 100g pędów bambusapociętych w słupki
  • 1/2szt. papryki czerwonejpociętej w paski
  • 100g pieczarekpokrojonych w plasterki
  • 1szt. poracienkiego, pokrojonego w 1/2 cm plasterki
  • 100g kukurydzyz puszki
  • 100g zielonego groszku
  • 100g kiełków fasoli mung
  • 4szt. grzybów munpokrojonych w cienkie paski
Pozostałe składniki:
Dodatek:
Instructions
  1. Przygotować składniki.
  2. Pokroić warzywa.
  3. Rozgrzać olej, przeszklić na nim cebulę. Dodać wszystkie warzywa, mieszając przesmażyć 1 min.
  4. Wlać rosół i tak długo gotować na małym ogniu aż się zrobią półmiękkie.
  5. Mąkę kukurydzianą wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do warzyw i zagotować.
  6. Dodać sos sojowy, curry i sos chili, dobrze wymieszać. Serwować gorące.