Przejdź do treści

Papryka faszerowana na sposób orientalny

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Papryka faszerowana na sposób orientalny
Papryka faszerowana na sposób orientalny to danie typu fusion, znana w europejskich kuchniach faszerowana papryka przygotowana w stylu orientalnym.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Prep Time 1,5 godziny
Servings
osoby
Ingredients
Do posypania/polania:
Prep Time 1,5 godziny
Servings
osoby
Ingredients
Do posypania/polania:
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Papryki umyć, przekroić każdą wzdłuż na pół i usunąć pestki.
    Papryka faszerowana na sposób orientalny
  2. Na patelni rozgrzać olej do smażenia z 1 łyżeczką oleju sezamowego. Wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do lekkiego zeszklenia. Dołożyć marchew i smażyć mieszając jeszcze przez 3-4 minuty. Odstawić do ostygnięcia.
    Papryka faszerowana na sposób orientalny
  3. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, kolendrą (lub pietruszką) i 1 łyżeczką oleju sezamowego. Dodać przesmażone cebulę, czosnek i marchew. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków.
  4. Wymieszać wszystko starannie i napełniać farszem papryki.
  5. Układać ciasno w żaroodpornym naczyniu. Zalać rosołem i przykryć naczynie aluminiową folią.
    Papryka faszerowana na sposób orientalny
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st C) na 40 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby papryki zarumieniły się od góry.
  7. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu i polać ostrym sosem chili.
    Papryka faszerowana na sposób orientalny
Share this Recipe