Prep Time | 1,5 godziny |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 4 szt. papryki pomarańczowej lub inny ulubiony kolor
- 1 szt. cebuli posiekanej
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 szt. marchewki pokrojonej w słupki
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
- 1 szt. jajka
- 1-2 łyżeczki świeżej kolendry lub natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3/4 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Do posypania/polania:
- 3 łyżeczki sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- sos chili
Ingredients
Do posypania/polania:
|
Instructions
- Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, kolendrą (lub pietruszką) i 1 łyżeczką oleju sezamowego. Dodać przesmażone cebulę, czosnek i marchew. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków.
- Wymieszać wszystko starannie i napełniać farszem papryki.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st C) na 40 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia usunąć folię aby papryki zarumieniły się od góry.
Share this Recipe