Kokosowa panna cotta z sosem z owocu papai to łatwy w przygotowaniu, delikatny deser z kremu kokosowego.
Prep Time | 15 minut |
Cook Time | 15 minut |
Passive Time | 4 godz |
Servings |
porcje
|
Ingredients
- 2 puszki kremu kokosowego
- 70 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 1,5 łyżki żelatyny lub agaru
- herbatniki
- truskawki
- mięta
- 1 puszka Papaja w syropie
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Ingredients
|
Instructions
- Do rondla wlewamy krem kokosowy, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewamy na małym ogniu, tak żeby całość się podgrzała, ale nie zagotowała.
- W szklance rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach wody. Czekamy, aż się dobrze połączy.
- Następnie wlewamy do szklanki trochę ciepłego mleka kokosowego z rondla Ii dobrze mieszamy.
- Zawartość szklanki dolewamy do rondla i dobrze mieszamy trzepaczką. Zestawiamy rondel z ognia i czekamy aż się przestudzi.
- Kokilki do deseru smarujemy olejem, po to byśmy mogli łatwo wyjąć deser na talerz. Następnie zawartość rondla przelewamy do kokilek/miseczek i wstawiamy do lodówki na około 5 godzin.
- Otwieramy puszkę z papają, odcedzamy i owoce miksujemy blenderem, razem z miodem i sokiem z cytryny. Gotowy sos wstawiamy do lodówki.
- Gdy deser już jest gotowy wyjmujemy go z lodówki i przekręcamy kokilkę do góry dnem, aby wyjąć go na talerz.
- Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem, dekorujemy pokruszonymi herbatnikami, listkami mięty i truskawkami.
Recipe Notes
W wersji dla wegetarian zamiast żelatyny używamy roślinnego Agaru
Kokilki to okrągłe żaroodporne miseczki przydatne do zapiekania i deserów
Odcedzony sok z puszki papai warto użyć do przygotowania kompotu
Share this Recipe