Panang curry

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Admin KO

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

28.01.2025
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Cook Time
20minut
Servings Prep Time
4osoby 20minut
Cook Time
20minut
Ingredients
Instructions
  1. Ryż gotujemy zgodnie ze instrukcją przygotowania na opakowaniu
  2. Pastę curry Panang przesmażamy przez około minutę na woku, z dodatkiem łyżki oleju sojowego
  3. Dodajemy puszkę kremu kokosowego i gotujemy przez 3 minuty
  4. Dolewamy 500 ml wody, dodajemy sos rybny oraz cukier palmowy i czekamy, aż się ponownie zagotuje
  5. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie paski oraz doprawioną solą i pieprzem polędwice wieprzową
  6. Polędwicę gotujemy do miękkości, później dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i trzymamy na ogniu ok. 10 minut
  7. Następnie wrzucamy do woka, czerwoną cebulę oraz słupki bambusa. Wszystko razem gotujemy kolejne 2-3 minuty
  8. Na sam koniec dodajemy kilka liści limonki Kaffir, aby nadać daniu aromatu. Gotujemy jeszcze pół minuty i wyjmujemy liście z woka.
  9. Całość przekładamy do miski razem z ryżem basmati(lub jaśminowym), możemy udekorować danie natką pietruszki lub listkami tajskiej bazylii