Panang curry z kalafiora
Panang curry z kalafiora to kolejne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego. Tym razem do przygotowania dania użyłem mało znanej pasty curry Panang, która jest najłagodniejszą odmianą pasty curry. Stosunkowo niska pikantność powoduje, że pasta Panang jest idealnym rozwiązaniem dla osób nie przepadających za ostrością a chcących zakosztować urzekających tajskich smaków.

Panang curry z kalafiora jest daniem jarskim, zawiera jednak ukochany przez Tajów sos rybny, który wegetarianie i weganie powinni zastąpić tajskim sosem sojowym. Jak wszystkie dania curry w głębokim sosie tak i to najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
Dodatki:
Instructions
  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju wrzucamy kalafiora, ziemniaki, cebulę i czosnek. Podsmażamy kilka minut.
  2. Dodajemy pastę curry, kmin, imbir i mleko kokosowe, doprawiamy cukrem, sosem rybnym i sokiem z limonki.
  3. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem, posypane świeżymi ziołami.