Panang curry z kalafiora to kolejne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego. Tym razem do przygotowania dania użyłem mało znanej pasty curry Panang, która jest najłagodniejszą odmianą pasty curry. Stosunkowo niska pikantność powoduje, że pasta Panang jest idealnym rozwiązaniem dla osób nie przepadających za ostrością a chcących zakosztować urzekających tajskich smaków.
Panang curry z kalafiora jest daniem jarskim, zawiera jednak ukochany przez Tajów sos rybny, który wegetarianie i weganie powinni zastąpić tajskim sosem sojowym. Jak wszystkie dania curry w głębokim sosie tak i to najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Panang curry z kalafiora jest daniem jarskim, zawiera jednak ukochany przez Tajów sos rybny, który wegetarianie i weganie powinni zastąpić tajskim sosem sojowym. Jak wszystkie dania curry w głębokim sosie tak i to najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 2 łyżki pasty curry Panang
- 4 szt. ziemniaków
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 szt. kalafiora podzielonego na różyczki
- 1 szt. cebuli pociętej w półplasterki
- 2 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśniętego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżeczka świeżego imbiru startego lub posiekanego
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- 1 łyżka cukru palmowego
- 2 łyżki sosu rybnego w wersji wege zastąpić tajskim sosem sojowym
- 1 łyżka soku z limonku
Dodatki:
- garść świeżych ziół (kolendra, bazylia)
- 1 szklanka ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatki:
|
Instructions
- Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju wrzucamy kalafiora, ziemniaki, cebulę i czosnek. Podsmażamy kilka minut.
- Dodajemy pastę curry, kmin, imbir i mleko kokosowe, doprawiamy cukrem, sosem rybnym i sokiem z limonki.
Share this Recipe