Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl |
Autor przepisu: |
|
Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl |
Data przepisu: |
15.01.2025 |
Servings | Prep Time |
2porcje | 2godz |
Cook Time |
10 minut |
|
|
Całym ”clou” tego dania jest odpowiednie przygotowanie makaronu ryżowego…w różnych przepisach podawane są różne sposoby przygotowania makaronu ryżowego np:
1. Można go zalać wrzątkiem na 2,3 minuty
2. Można go ugotować według przepisu na opakowaniu
3. Można go namoczyć w ciepłej wodzie ok 30 minut
Jednak według topowych szefów kuchni najlepszym sposobem jest:
4. Namoczenie makaronu ryżowego w zimnej wodzie przez około 2,3 godziny i później bezpośrednio wrzucenie go do dania na woka 😀
Taki sposób przygotowania makaronu ryżowego sprawia, że makaron w daniu jest taki trochę ‘al dente’ czyli już dobrze zmiękczony, jeszcze też trochę chrupki i napewno niepozlepiany.
Zlepiony, rozgotowany makaron ryżowy zdecydowanie psuje to danie, więc bądźcie uważni 😉