Pad thai z kurczakiem lub tofu (by Magda Klimczak)
Pad thai z kurczakiem lub tofu to wersja słynnego tajskiego dania stir-fry z makaronem ryżowym. Pad thai, w dosłownym tłumaczeniu “Smażone na sposób tajski”, to popularne w Tajlandii danie, dostępne u sprzedawców ulicznych (tzw. street food) i w szybkich jadłodajniach. Błyskawiczne danie z woka, makaron ryżowy w kwaśno-słodkim sosie z rożnymi dodatkami. Pad thai to jedno z najbardziej znanych dań tajskich, na liście najsmaczniejszych 50 dań świata (CNN Net) znalazło się na wysokim 5 miejscu.

TYPOWY SKŁAD PAD THAI

Najważniejszym, nieodzownym składnikiem Pad Thai jest makaron ryżowy zazwyczaj w kształcie tasiemek, prawie zawsze dodaje się także jajka. Reszta składników warzywnych i mięsnych jest opcjonalna a najpopularniejsze to: kiełki mung, czosnek, cebula dymka, kolendra, suszone krewetki, owoce morza, tofu i wszelkie rodzaje mięs. Danie doprawia się kwaśno-słodkim sosem, którego głównym składnikami są: miąższ tamaryndowca, sok z limonki, sos rybny i cukier palmowy lub trzcinowy. Sos może być łagodny lub pikantny z dodatkiem chili. Sos Pad Thai można także kupić gotowy, jednak danie najlepiej smakuje z sosem robionym własnoręcznie. Prawie zawsze gotowe danie posypywane jest pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Jako że jest to danie stir-fry przygotowywane na woku, to jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

PAD THAI Z KURCZAKIEM LUB TOFU

Przygotowana przez Magdę przepis jest bardzo zbliżony do klasycznego tajskiego przepisu. Skład sosu jest standardowy choć w mniej popularnej wersji ostrej z dodatkiem sporej ilości sosu chili Sriracha. Składnikiem mięsnym są piersi kurczaka, które wegetarianie zastępują zwartym tofu. W wersji wegetariańskiej należy także zastąpić sos rybny sosem sojowym.

KLUCZOWA KWESTIA – PRZYGOTOWANIE MAKARONU RYŻOWEGO

Makron ryżowy ma tendencję do szybkiego rozgotowywania się. Dlatego bardzo często początkujący kucharze mają z tym problem i ich Pad Thai przypomina rozgotowaną bebeluchę. Aby tego uniknąć, należy przed dodaniem do woka odpowiednio przygotować makaron. Nie powinno się go gotować, tylko zalać chłodną wodą i namaczać 30 minut. Tak przygotowany makaron jest zmiękczony ale wciąż lekko twardy. Po dodaniu do Pad Thai i krótkim gotowaniu w sosie jeszcze lekko zmięknie uzyskując odpowiednią konsystencję, nie rozpadnie się jednak na kawałeczki. W różnych przepisach zaleca się krótkie gotowanie makaronu ale ta metoda jest zawodna i często prowadzi do rozgotowania makaronu w Pad Thai.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2porcje 10minut
Cook Time Passive Time
10minut 30minut (namaczanie makaronu)
Servings Prep Time
2porcje 10minut
Cook Time Passive Time
10minut 30minut (namaczanie makaronu)
Ingredients
Sos pad thai (składniki wymieszać):
Instructions
  1. Makaron ryżowy namoczyć 30 minut w chłodnej wodzie.
  2. Przygotowujemy sos dodając ocet ryżowy na końcu przed uprzednim spróbowaniem. W ten sposób należy wyregulować kwaśność sosu według własnego gustu.
  3. Na oleju podsmażamy czosnek i mięso (lub tofu), po ok. 2 minutach dodajemy jajko i delikatnie mieszamy, aż się lekko zetnie ale będzie wciąż wilgotne. Dodajemy makaron ryżowy i dokładnie mieszamy.
  4. Dodajemy przygotowany sos, mieszamy i dodajemy kiełki, dymkę i połowę orzeszków. Podgrzewamy krótko.
  5. Podajemy z ćwiartką limonki, posypane orzeszkami i opcjonalnie świeżą bazylią.