Pad thai z kurczakiem lub tofu to wersja słynnego tajskiego dania stir-fry z makaronem ryżowym. Pad thai, w dosłownym tłumaczeniu "Smażone na sposób tajski", to popularne w Tajlandii danie, dostępne u sprzedawców ulicznych (tzw. street food) i w szybkich jadłodajniach. Błyskawiczne danie z woka, makaron ryżowy w kwaśno-słodkim sosie z rożnymi dodatkami. Pad thai to jedno z najbardziej znanych dań tajskich, na liście najsmaczniejszych 50 dań świata (CNN Net) znalazło się na wysokim 5 miejscu.
TYPOWY SKŁAD PAD THAI
Najważniejszym, nieodzownym składnikiem Pad Thai jest makaron ryżowy zazwyczaj w kształcie tasiemek, prawie zawsze dodaje się także jajka. Reszta składników warzywnych i mięsnych jest opcjonalna a najpopularniejsze to: kiełki mung, czosnek, cebula dymka, kolendra, suszone krewetki, owoce morza, tofu i wszelkie rodzaje mięs. Danie doprawia się kwaśno-słodkim sosem, którego głównym składnikami są: miąższ tamaryndowca, sok z limonki, sos rybny i cukier palmowy lub trzcinowy. Sos może być łagodny lub pikantny z dodatkiem chili. Sos Pad Thai można także kupić gotowy, jednak danie najlepiej smakuje z sosem robionym własnoręcznie. Prawie zawsze gotowe danie posypywane jest pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Jako że jest to danie stir-fry przygotowywane na woku, to jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.PAD THAI Z KURCZAKIEM LUB TOFU
Przygotowana przez Magdę przepis jest bardzo zbliżony do klasycznego tajskiego przepisu. Skład sosu jest standardowy choć w mniej popularnej wersji ostrej z dodatkiem sporej ilości sosu chili Sriracha. Składnikiem mięsnym są piersi kurczaka, które wegetarianie zastępują zwartym tofu. W wersji wegetariańskiej należy także zastąpić sos rybny sosem sojowym.KLUCZOWA KWESTIA - PRZYGOTOWANIE MAKARONU RYŻOWEGO
Makron ryżowy ma tendencję do szybkiego rozgotowywania się. Dlatego bardzo często początkujący kucharze mają z tym problem i ich Pad Thai przypomina rozgotowaną bebeluchę. Aby tego uniknąć, należy przed dodaniem do woka odpowiednio przygotować makaron. Nie powinno się go gotować, tylko zalać chłodną wodą i namaczać 30 minut. Tak przygotowany makaron jest zmiękczony ale wciąż lekko twardy. Po dodaniu do Pad Thai i krótkim gotowaniu w sosie jeszcze lekko zmięknie uzyskując odpowiednią konsystencję, nie rozpadnie się jednak na kawałeczki. W różnych przepisach zaleca się krótkie gotowanie makaronu ale ta metoda jest zawodna i często prowadzi do rozgotowania makaronu w Pad Thai.Prep Time | 10 minut |
Cook Time | 10 minut |
Passive Time | 30 minut (namaczanie makaronu) |
Servings |
porcje
|
Ingredients
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 150 g piersi kurczaka lub 1/2 paczki tofu
- 8 ząbków czosnku
- 2 szt. jajka
- 100 g makaronu ryżowego tasiemki
- garść kiełków fasoli mung
- 2 łyżki cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- 1 łyżka orzeszków ziemnych obranych i pokruszonych
- 1/2 szt. limonki do podania
- garść świeżej kolendry porwanej, do posypania (opcja)
Sos pad thai (składniki wymieszać):
- 2 łyżki miąższu tamaryndowca lub pasty tamaryndowej
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka soku z limonki
- 3 łyżki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym
- 2 łyżki sosu chili Sriracha
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego lub cukru palmowego
- 1-2 łyżki octu ryżowego (przed dodaniem octu spróbować sos i dodać tyle aby nie przesadzić z kwaśnością)
Ingredients
Sos pad thai (składniki wymieszać):
|
Instructions
- Makaron ryżowy namoczyć 30 minut w chłodnej wodzie.
- Przygotowujemy sos dodając ocet ryżowy na końcu przed uprzednim spróbowaniem. W ten sposób należy wyregulować kwaśność sosu według własnego gustu.
- Na oleju podsmażamy czosnek i mięso (lub tofu), po ok. 2 minutach dodajemy jajko i delikatnie mieszamy, aż się lekko zetnie ale będzie wciąż wilgotne. Dodajemy makaron ryżowy i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy przygotowany sos, mieszamy i dodajemy kiełki, dymkę i połowę orzeszków. Podgrzewamy krótko.
Share this Recipe