Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado (sushi warstwowe)
Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado. Oshi to rodzaj sushi, w którym warstwy ryżu układa się na przemian z różnymi dodatkami. Można tu dowolnie eksperymentować i dawać takie składniki jakie podpowiada nam fantazja. Trzeba jednak pamiętać aby wszystko było ściśle i dokładnie ułożone i dociśnięte, żeby nie było kłopotów przy krojeniu na porcje. Potrawa jest nie tylko pyszna ale i wspaniale się prezentuje.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 1godzina
Servings Prep Time
3osoby 1godzina
Ingredients
Instructions
  1. Dzień wcześniej namoczyć kilka lasek suszonego tofu w ciepłej wodzie i zostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Dodatek tofu do potrawy nie jest konieczny, jest to wersja dla koneserów tego przysmaku. Następnego dnia tofu odcedzić z wody, pokroić każdą laskę na trzy części i lekko porozdzielać w cienkie warstwy.
  2. Przygotować ryż do sushi wg. przepisu.
  3. Foremkę do sushi zwilżyć wodą aby ryż nie przyklejał się do ścianek. Jeżeli nie posiadamy takiej foremki możemy użyć innego płaskiego naczynia (np. foremki do ciasta), z tym, że musimy wyłożyć je folią spożywczą. Ja wykorzystałem do tego celu połowę foremki do ciasta, oddzielając ją w środku małą deską kuchenną. Chodzi o to, aby ryż ściśle i równo układał się we wnętrzu naczynia.
  4. Na dno formy ułożyć najpierw plastry awokado, na to warstwę łososia, następnie połowę przygotowanego ryżu, mocno przycisnąć z góry. Potem warstwy z nori, majonezu i tofu. Następnie posypać uprażonym sezamem i znowu nałożyć ryż, ponownie docisnąć starannie i mocno.
  5. Zawinąć folię na ryż i docisnąć deską.
  6. Następnie odwrócić do góry dnem tak aby warstwa awokado znalazła się na górze.
  7. Usuwamy deskę i folię. Za pomocą zwilżonego, bardzo ostrego noża kroimy na kostki 2x2cm. Po przekrojeniu każdej części nóż ponownie moczymy w zimnej, zakwaszonej octem wodzie.
  8. Podajemy oshi sushi z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.