Przejdź do treści

Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado (sushi warstwowe)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado (sushi warstwowe)
Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado. Oshi to rodzaj sushi, w którym warstwy ryżu układa się na przemian z różnymi dodatkami. Można tu dowolnie eksperymentować i dawać takie składniki jakie podpowiada nam fantazja. Trzeba jednak pamiętać aby wszystko było ściśle i dokładnie ułożone i dociśnięte, żeby nie było kłopotów przy krojeniu na porcje. Potrawa jest nie tylko pyszna ale i wspaniale się prezentuje.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Prep Time 1 godzina
Servings
osoby
Ingredients
Rodzaj dania Sushi
Prep Time 1 godzina
Servings
osoby
Ingredients
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Dzień wcześniej namoczyć kilka lasek suszonego tofu w ciepłej wodzie i zostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Dodatek tofu do potrawy nie jest konieczny, jest to wersja dla koneserów tego przysmaku. Następnego dnia tofu odcedzić z wody, pokroić każdą laskę na trzy części i lekko porozdzielać w cienkie warstwy.
  2. Przygotować ryż do sushi wg. przepisu.
  3. Foremkę do sushi zwilżyć wodą aby ryż nie przyklejał się do ścianek. Jeżeli nie posiadamy takiej foremki możemy użyć innego płaskiego naczynia (np. foremki do ciasta), z tym, że musimy wyłożyć je folią spożywczą. Ja wykorzystałem do tego celu połowę foremki do ciasta, oddzielając ją w środku małą deską kuchenną. Chodzi o to, aby ryż ściśle i równo układał się we wnętrzu naczynia.
    Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado
  4. Na dno formy ułożyć najpierw plastry awokado, na to warstwę łososia, następnie połowę przygotowanego ryżu, mocno przycisnąć z góry. Potem warstwy z nori, majonezu i tofu. Następnie posypać uprażonym sezamem i znowu nałożyć ryż, ponownie docisnąć starannie i mocno.
    Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado
  5. Zawinąć folię na ryż i docisnąć deską.
    Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado
  6. Następnie odwrócić do góry dnem tak aby warstwa awokado znalazła się na górze.
    Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado
  7. Usuwamy deskę i folię. Za pomocą zwilżonego, bardzo ostrego noża kroimy na kostki 2x2cm. Po przekrojeniu każdej części nóż ponownie moczymy w zimnej, zakwaszonej octem wodzie.
    Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado
  8. Podajemy oshi sushi z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.
Share this Recipe