Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado. Oshi to rodzaj sushi, w którym warstwy ryżu układa się na przemian z różnymi dodatkami. Można tu dowolnie eksperymentować i dawać takie składniki jakie podpowiada nam fantazja. Trzeba jednak pamiętać aby wszystko było ściśle i dokładnie ułożone i dociśnięte, żeby nie było kłopotów przy krojeniu na porcje. Potrawa jest nie tylko pyszna ale i wspaniale się prezentuje.
Prep Time | 1 godzina |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 3-4 laski tofu suszonego (opcja)
- 150 g łososia wędzonego pokrojonego w paski
- 1 szt. awokado pokrojonego w cienkie plastry
- 1 płat wodorostów nori
- 1 łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- majonez
- świeży koperek
Ingredients
|
Instructions
- Dzień wcześniej namoczyć kilka lasek suszonego tofu w ciepłej wodzie i zostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Dodatek tofu do potrawy nie jest konieczny, jest to wersja dla koneserów tego przysmaku. Następnego dnia tofu odcedzić z wody, pokroić każdą laskę na trzy części i lekko porozdzielać w cienkie warstwy.
- Przygotować ryż do sushi wg. przepisu.
- Foremkę do sushi zwilżyć wodą aby ryż nie przyklejał się do ścianek. Jeżeli nie posiadamy takiej foremki możemy użyć innego płaskiego naczynia (np. foremki do ciasta), z tym, że musimy wyłożyć je folią spożywczą. Ja wykorzystałem do tego celu połowę foremki do ciasta, oddzielając ją w środku małą deską kuchenną. Chodzi o to, aby ryż ściśle i równo układał się we wnętrzu naczynia.
- Podajemy oshi sushi z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.
Share this Recipe