Omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem
Omuraisu – japoński omlet z ryżem i kurczakiem jest w Japonii bardzo popularnym daniem, lubianym szczególnie przez dzieci. Można też je wykonać w wersji z makaronem Soba zamiast ryżu, taka odmiana omletu nazywana jest omusoba.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

05.09.2024
Porcje Czas przygotowania
2osoby 35minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 35minut
Składniki
  • 1łyżka oleju do smażenia
  • 1/2szt. cebulipokrojonej w drobną kostkę
  • 2ząbki czosnkudrobno posiekane
  • 1łyżka świeżego imbirustartego lub posiekanego
  • 150g piersi kurczakapokrojonej w małą kostkę
  • sól i pieprzdo smaku
  • 2łyżki przecieru pomidorowegowymieszanego z dwiema łyżkami wody
  • 100g ryżu do sushiugotowanego wg. przepisu, bez dodatków smakowych
Składniki na omlet:
Do przybrania:
  • 1łyżka cebuli dymkisam szczypior, posiekany
  • trochę ketchupu
Sposób przygotowania
  1. Na grubej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek, imbir i smażyć przez 3 minuty.
  2. Dołożyć pokrojonego kurczaka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż mięso zmieni kolor.
  3. Dodać przecier pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszać i prużyć na niewielkim ogniu następne 2-3 minuty.
  4. Wrzucić ugotowany ryż, dokładnie wymieszać i przełożyć na półmisek.
  5. Do rozbitych jajek wlać sos sojowy i mirin. Dokładnie roztrzepać przy pomocy pałeczek lub widelca.
  6. Na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso z ryżem rozpuścić masło z kilkoma kroplami oleju sezamowego.
  7. Wlać połowę mieszanki jajecznej i usmażyć omlet.
  8. Na środku omleta położyć 1/2 usmażonego nadzienia z ryżu i kurczaka następnie zawinąć brzegi do środka.
  9. Ostrożnie (aby się nie poparzyć) przykryć omlet talerzem i odwrócić patelnię, tym sposobem łączenie omleta znajdzie się pod spodem.
  10. Polać omuraisu ketchupem i posypać dymką.
  11. W taki sam sposób usmażyć drugi omlet.