Omlet tamago (do sushi)
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki – ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
20plasterków do nigiri sushi 20minut
Servings Prep Time
20plasterków do nigiri sushi 20minut
Ingredients
Dodatkowo:
  • patelnia do tamago
Instructions
  1. Jajka wbić do miseczki, wymieszać je dokładnie pałeczkami tak, aby nie powstała piana (nie odrywając pałeczek od dna). W osobnej miseczce wymieszać bulion dashi, sos sojowy, mirin, cukier i sól.
  2. Dodać przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i połączyć z jajami. Powinna powstać jednolita masa bez żadnych grudek.
  3. Rozgrzać patelnię do tamago i natłuścić ją przy pomocy papierowego ręcznika umoczonego w oleju.
  4. Wlać 1/3 rozmąconych jajek na całą patelnię, tworząc cienką warstwę (tak jak na naleśniki).
  5. Pałeczkami lub drewnianą łopatką wygładzić wszystkie tworzące się bąble. Gdy omlet zacznie się lekko ścinać, ale jest jeszcze z wierzchu wilgotny, podważyć łopatką brzegi omletu na końcu patelni i zwinąć w płaski rulon (nie zwijać jak naleśnik tylko złożyć na cztery). Przysunąć do brzegu przy rączce. Ponownie natłuścić powierzchnię patelni przy pomocy papieru, przesunąć omlet na koniec patelni i jeszcze raz przesmarować papierem patelnię.
  6. Wlać następną porcję jajek, unieść lekko omlet lekko do góry i przechylić patelnię aby płynna masa dostała się pod niego.
  7. Gdy warstwa omletu zacznie tężeć przetoczyć po niej rulonik, formując większa rolkę.
  8. Trzecią, ostatnią porcję usmażyć i zwinąć w ten sam sposób.
  9. Pod koniec przy pomocy drewnianej łopatki utworzyć zgrabny, prostokątny kształt, przyciskając ją do omletu.
  10. Po wystygnięciu podzielić na pół. Jedną część pokroić w 1 cm plastry i użyć do nigiri sushi, natomiast drugą pociąć wzdłuż w cienkie długie kawałki o przekroju 1×1 i użyć do przygotowania maki sushi.