Ocena ze starego portalu: 4 / 3 oceny
Omlet Fu Yung smażony w głębokim oleju podawany z sosem jest popularną chińską potrawą serwowaną w restauracjach w Północnej Ameryce, jednak w Chinach danie to nie jest smażone na głębokim oleju, nie używa się też sosu. Przedstawiam tu obie metody przygotowania. Pamiętaj, że sos stosuję się tylko w pierwszej wersji.
Omlet Fu Yung smażony w głębokim oleju podawany z sosem jest popularną chińską potrawą serwowaną w restauracjach w Północnej Ameryce, jednak w Chinach danie to nie jest smażone na głębokim oleju, nie używa się też sosu. Przedstawiam tu obie metody przygotowania. Pamiętaj, że sos stosuję się tylko w pierwszej wersji.
Prep Time | 25 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 3/4 szklanki kurczaka ugotowanego, pociętego na kawałki (lub inne ugotowane mięso)
- 1/2 szklanki cebuli posiekanej
- 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
- 1/2 szklanki selera posiekanego
- 1/2 szklanki grzybów mun pokrojonych w paski
- 5 szt. jajka ubitych
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 szklanki oleju do smażenia
Sos:
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka mąka kukurydziana wymieszanej z 3 łyżkami wody
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Ingredients
Sos:
|
|
Instructions
Wersja amerykańska (głęboko smażona)
- Zagotuj w garnku bulion. Dodaj sos sojowy, wino i pieprz. Wyłącz gaz. Wlewaj powoli mąkę z wodą przez cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Dodaj sos sezamowy i zamieszaj jeszcze raz.
- Połącz ze sobą mięso, warzywa, jajka, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
- W woku podgrzej dwie szklanki oleju. Kiedy olej będzie bardzo gorący rozłóż na wierzchu 1/4 mieszanki jajecznej. Jajka powinny pływać po powierzchni, kiedy się zetną, włóż kolejną porcję. W ten sposób uformuj 4 omlety. Kiedy dolna część omletów zrobi się jasnobrązowa obróć na drugą stronę aż też zrobi się brązowa. Użyj dwóch łopatek żeby wyjąć omlety z woka, ściśnij lekko aby usunąć nadmiar oleju. Rozłóż omlety na talerzach
- Podgrzej sos zamieszaj kilkukrotnie, polej omlety i podawaj.
Wersja chińska (smażona z mieszaniem)
- W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj mięso i warzywa, smaż krótko mieszając, dodaj sól i pieprz. Mieszaj kolejne 2 min. Wyłóż wszystko na talerz żeby lekko przestygło. Umyj wok.
- W misce wymieszaj ubite jajka, mięso i warzywa.
- Ponownie rozgrzej 2 łyżki oleju w woku. Wlej mieszankę jajeczną, przy pomocy łopatki przesuwaj lekko w tył i w przód ścinającą się mieszankę. Kiedy omlet się zetnie odwróć go na drugą stronę i smaż aż brzegi zrobią się brązowe. Zakończ smażenie kiedy środek omleta jest wciąż miękki. Podawaj gorący.
Share this Recipe