Ogórki syczuańskie
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Przepis pochodzi z gazetowego wydania przepisów kuchni chińskiej, okładka obdarta więc nie znam autora. Ale wiele przepisów już wypróbowałam więc ręczę za efekt. A tym bardziej kiedy produkty są dostępne, książeczka wydana w latach 80-tych. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Passive Time
8godzin
Servings Prep Time
4osoby 10minut
Passive Time
8godzin
Ingredients
Instructions
  1. Umyte nie obrane ogórki przepołowić, łyżeczką wybrać nasiona, pokroić w plasterki o grubości 1,5 cm. Przełożyć do miski posypać solą, odstawić na 4 godziny
  2. Odlać sok, ogórki przełożyć do salaterki, dodać czosnek i chili.
  3. Olej sezamowy rozgrzać w małym rondelku, polać nim ogórki
  4. Ocet zagotować, polać ogórki.
  5. Ogórki posypać cukrem, sosem sojowym i chili, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 4 godz.
  6. Ogórki można przechowywać do tygodnia w lodówce, podawać jako przystawkę lub do drugiego dania, pasują do wszystkiego. Super na piknik.