Noodle z krewetkami i sosem miso to klasycznie przygotowane chińskie danie typu stir-fry (smażone z mieszaniem). Obecność pasty miso sugeruje, że jest to danie japońskie, jednak jest to danie chińskie z 1 japońskim składnikiem. Nazwa noodle przyjęła się w naszym kraju i kojarzy się z grubym, falowanym makaronem z dodatkami i sosem, najczęściej sprzedawanym w pudełku. Dania tego typu są także bardzo popularne w oryginalnej kuchni chińskiej a szybko-gotujące się falowane kluski to makaron mie.
NOODLE Z KREWETKAMI I SOSEM MISO
Smażony na woku makaron z sosem to danie bardzo szybkie i bardzo łatwe do przygotowania a do tego bardzo smaczne. Nasza wersja poza niezbędnym makaronem mie zawiera krewetki i marchewkę. Sos jest konkretny i dosyć złożony. Zawiera aż 3 główne smaki słony (miso), kwaśny (ocet) i słodki (sok z pomarańczy). Całość dopełnia spora ilość imbiru, czosnku i oleju sezamowego. Danie jest dosyć pikantne dzięki bardzo ostremu kruszonemu chili. Całość komponuje się naprawdę świetnie, polecam!Prep Time | 25 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 250 g makaronu mie ugotowanego przez 5 min
- 1 szt. marchewki pociętej w plasterki
- 12 szt. krewetek Black Tiger
- łyżka sezamu białego uprażonego na suchej patelni
- świeże zioła (kolendra, melisa, bazylia, dymka)
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sos miso:
- 1,5 łyżki pasty miso jasnej
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 50 ml soku z pomarańczy
- 2 szt. cebuli dymki (same cebulki), drobno posiekane
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 łyżki oleju sezamowego
Ingredients
Sos miso:
|
Instructions
- Wszystkie składniki sosu mieszamy lub blendujemy (jeżeli wolimy gładki sos).
Share this Recipe