Nikkorogashi – młode ziemniaki z cebulą gotowane w dashi
Nikkorogashi – młode ziemniaki z cebulą gotowane w dashi to proste ale bardzo smaczne japońskie danie z młodych ziemniaków i cebuli gotowanych w bulionie rybnym. Swój unikalny smak danie uzyskuje w trakcie odparowywania sosu, dzięki czemu cebula mięknie i karmelizuje tworząc bardzo smaczny sos pokrywający ziemniaki. Danie podaje się jako gorącą przekąskę, dodatek do zupy miso lub jeden ze składników japońskiego posiłku. W wersji wegetariańskiej / wegańskiej należy użyć jednego z wegetariańskich japońskich bulionów dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 40minut
Servings Prep Time
4osoby 40minut
Ingredients
  • 1kg ziemniakówmłodych, niewielkich
  • 2szt. cebulimałych, przekrojonych na 4 części
  • 2łyżki oleju sezamowego
Sos:
Instructions
  1. Ziemniaki wyszorować starannie pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. W woku lub na patelni na niewielkim ogniu rozgrzać olej sezamowy. Dodać ziemniaki i cebulę i smażyć mieszając aż ziemniaki będą całe pokryte olejem i lekko przyrumienione.
  3. Dodać składniki sosu i gotować 15 minut pod przykryciem, co 5 minut obracać ziemniaki, żeby się równo ugotowały. Zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia jeszcze 10 minut aż sos w większości odparuje.
  4. Ziemniaki przełożyć na talerz i polać pozostałym sosem, podawać gorące.