Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi to 2 przepisy, które warto wykonać razem. Pierwszy wykorzystuje najlepsze kawałki polędwicy z tuńczyka, do drugiego wykorzystujemy pozostałe ścinki ryby. Nigiri sushi oznacza sushi formowane ręcznie. W tej odmianie ryż formuje się ręką w podłużne, lekko owalne kulki, na które nakłada się różne dodatki. Większość odmian zawiera rybę lub owoce morza ale właściwie każdy składnik, który dobrze komponuje się z ryżem i ma odpowiedni rozmiar może stać się składnikiem tego dania. Dzisiaj prezentujemy nigiri z tuńczykiem (Maguro nigiri). Do przygotowania nigiri sushi używa się najlepszej, jaskrawo zabarwionej polędwicy z tuńczyka SAKU, która sprzedawana jest mrożona w foremnych kostkach, bardzo wygodnych do cięcia w plasterki. Do nigiri sushi niezbyt nadaje się ciemny tuńczyk (stek), który czasami można kupić w marketach, ponieważ na surowo zawiera trudne do pogryzienia błony a dodatkowo jego kolor nie jest zbytnio apetyczny. Ponieważ z krojenia ryby zawsze zostaje trochę nieforemnych kawałków i warto jest je wykorzystać, dlatego proponujemy zużyć je na maki sushi z pastą z tuńczyka i mango (lub innego składnika według własnej inwencji).
Nigiri sushi z tuńczykiem i oszczędne maki sushi to 2 przepisy, które warto wykonać razem. Pierwszy wykorzystuje najlepsze kawałki polędwicy z tuńczyka, do drugiego wykorzystujemy pozostałe ścinki ryby. Nigiri sushi oznacza sushi formowane ręcznie. W tej odmianie ryż formuje się ręką w podłużne, lekko owalne kulki, na które nakłada się różne dodatki. Większość odmian zawiera rybę lub owoce morza ale właściwie każdy składnik, który dobrze komponuje się z ryżem i ma odpowiedni rozmiar może stać się składnikiem tego dania. Dzisiaj prezentujemy nigiri z tuńczykiem (Maguro nigiri). Do przygotowania nigiri sushi używa się najlepszej, jaskrawo zabarwionej polędwicy z tuńczyka SAKU, która sprzedawana jest mrożona w foremnych kostkach, bardzo wygodnych do cięcia w plasterki. Do nigiri sushi niezbyt nadaje się ciemny tuńczyk (stek), który czasami można kupić w marketach, ponieważ na surowo zawiera trudne do pogryzienia błony a dodatkowo jego kolor nie jest zbytnio apetyczny. Ponieważ z krojenia ryby zawsze zostaje trochę nieforemnych kawałków i warto jest je wykorzystać, dlatego proponujemy zużyć je na maki sushi z pastą z tuńczyka i mango (lub innego składnika według własnej inwencji).
Prep Time | 40 minut |
Servings |
kawałków nigir i 16-24 kawałków maki
|
Ingredients
Nigiri sushi:
- 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 200 g tuńczyka do sashimi
- kilka łodyżek szczypiorku do dekracji
Maki sushi:
- 1 szklanka ugotowanego i doprawionego ryżu do sushi
- 2 płaty wodorostów nori
- ścinki tuńczyka do sashimi pozostałe z nigiri sushi
- 3 szt. rzodkiewki startej na średniej tarce
- 1 łyżka majonezu
- kilka kawałków mango
- łyżka szczypiorku posiekanego
Przybory:
Ingredients
Nigiri sushi:
Maki sushi:
Przybory:
|
Instructions
- Przed przygotowaniem każdej porcji nigiri należy pamiętać aby zanurzyć dłonie w wodzie z dodatkiem octu ryżowego (tzw. tezu). Zapobiega to przyklejaniu się ziarenek ryżu do rąk.
- Trzy rzodkiewki zetrzeć na średniej tarce, posolić i odczekać aby puściły sok. Następnie odlać tworzący się płyn, dodać tuńczyka i 1 łyżkę gęstego majonezu.
Share this Recipe