Miso ramen
Miso ramen to klasyczna japońska zupa na bazie pasty miso z dodatkiem makaronu ramen i jajka marynowanego w sosie sojowym. Zupa to w odróżnieniu od klasycznej zupy miso wykonana jest na bulionie drobiowym (miso najczęściej wykonywane jest na bulionie rybnym), który w wersji wegetariańskiej należy zastąpić bulionem shitake lub bulionem z kombu.

Marynowanie jajek dodaje im to dodatkowego smaku ale wymaga użycia dużej ilości sosu sojowego, Ostatecznie zabieg ten można opuścić i dodać do zupy zwyczajne jaja na twardo. Miso ramen serwuje się zazwyczaj na lunch lub jako lekki obiad (z ewentualnym dodatkiem miseczki gotowanego ryżu japońskiego).

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings
4osoby
Passive Time
20minut
Servings
4osoby
Passive Time
20minut
Ingredients
Pasta:
Marynata do jajek:
Do posypania/polania:
Instructions
  1. Jajka gotujemy 5 minuty od zagotowania wody. Obieramy i wkładamy do marynaty na przynajmniej 20 min. Do marynowania najlepiej jest użyć wąskiego, wysokiego naczynia wtedy jajka będą całe zanurzone w marynacie.
  2. Składniki pasty blendujemy. Makaron ramen gotujemy bez soli według przepisu z opakowania. Odcedzamy na sitku.
  3. Do garnka wlewamy bulion, zagotowujemy zmniejszamy ogień i dodajemy pastę dokładnie mieszając. Wyłączamy gaz (pasta miso nie powinna być gotowana bo traci właściwości zdrowotne).
  4. Makaron ramen rozkładamy do misek. Zalewamy bulionem, podajemy z marynowanym jajem przeciętym na pół, polewamy olejem chilli i posypujemy przyprawą 7 smaków i dymką.