Ramen to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej, które już na dobre zadomowiło się na polskim rynku i jest serwowane w prawie każdej restauracji z daniami kuchni orientalnej….
Prep Time | 2 godziny |
Cook Time | 2 godziny |
Servings |
|
- 4 litry wody
- 3 udka kurczaka
- 100 g pręgi wołowej
- 1 włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler naciowy)
- 150 g pasty miso jasnej
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki sos sojowy grzybowy
- 1 łyżka oleju sezamowego ciemnego
- 1 łyzka czosnek i imbir mielony
- 375 g makaron ramen
- 350 g wołowiny (polędwica wołowa, rostbef lub pręga)
- 1 opakowanie marynata bulgogi
- 1 łyżka oleju sojowego
- 10 ml wytrawnego wina lub whisky
- 1 łyżka sos sojowy grzybowy
- 1 łyżeczka bulion wołowy Dashida
- 0,5 łyżeczka cukru
- 200 g imbir marynowany do sushi
- 4 gotowane jajka
- 20 g sezamu białego
Ingredients
Zupa miso/rosół
Marynata
Dodatki
|
- Makaron Ramen gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy.
- Baze do zupy ramen , czyli nasz rosół 😉 gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu, ogólnie znanym sposobem (dodając udka, pręgę i włoszczyznę). Po tym czasie wyjmujemy mięso, włoszczyznę i dokładnie go odcedzamy przez sitko.
- Pastę miso, sos sojowy, sos grzybowy, mielony czosnek i imbir, olej sezamowy podsmażamy razem przez 1 minute na rozgrzanym woku i następnie tą ''magiczną'' miksturę dodajemy do odcedzonego rosołu. Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Nasza baza, miso ramen jest gotowa.
- Wołowinę kroimy w cienkie paski w poprzek włókien. Dodajemy wcześniej przygotowaną marynatę i marynujemy 2 godziny.
- Następnie tak zamarynowaną wołowinę smażymy na patelni grillowej, z każdej ze stron, do mocnego przyrumienienia i dodajemy do zupy ramen już na sam koniec, prosto na talerz.
- Jajka gotujemy na twardo
- Sezam prażymy na patelni
- Imbir marynowany odcedzamy i dodajemy do ramenu na sam koniec
- Jeżeli chcecie, aby Wasz Ramen był bardziej pikantny, to dodajcie szczyptę pokruszonego chili lub kilka kropel oleju chili.
- Jeżeli chcecie, aby wasz Ramen miał ciemniejszą barwę, to dodajcie więcej sosu sojowego ciemnego i sosu grzybowego
- Wołowinę najlepiej jest marynować przez noc w lodówce, aby przeszła mocno przygotowaną marynatą
Sposób podania: Do miski kładziemy najpierw makaron ramen, zalewamy gorącą zupą miso Ramen, następnie dodajemy pociętą w słupki wcześniej ugotowaną marchewkę, ugotowane jajko, wołowinę, szczypiorek i na sam koniec imbir i prażony sezam
Przepis ten wydaje się, być może dość skomplikowany, czasochłonny i trudny w przygotowaniu, ale zapewniam, że warto poświecić kilka godzin na przygotowanie doskonałego Miso Ramenu z grilowaną wołowiną, tak jak w najlepszych ramenowniach w Polsce 😀
Życzymy Smacznego!!!
Ps. Bardziej szczegółowe informacje jak przygotować różne rodzaje japońskich bulionów znajdziecie w naszym artykule: JAPOŃSKI BULION DASHI – 6 PODSTAWOWYCH RODZAJÓW.