Miodowy kurczak Honey chicken
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen
Miodowy kurczak Honey chicken to bardzo smaczne chińskie danie wykonane w klasyczny sposób. Kawałki mięsa najpierw smażone są w cieście na głębokim oleju, następnie połączone z miodowym sosem. Kurczaka smażymy porcjami, wkładając kawałki pojedynczo do oleju, żeby się nie skleiły. Zdecydowanie polecam, bardzo smaczne i efektownie wyglądające danie!

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Cook Time Passive Time
15minut 30minut
Servings Prep Time
4osoby 15minut
Cook Time Passive Time
15minut 30minut
Ingredients
Ciasto:
  • 4łyżki mąka kukurydziana
  • 1/4szklanki mąki pszennej
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2łyżeczki soli
  • 1szt. jajka
  • 1szt. białka
  • kilkałyżek wody
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Wymieszać w misce składniki ciasta. Wodę dodawać stopniowo, aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstego ciasto naleśnikowego. Odstawić ciasto na 30 min. Dodać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać.
  2. W woku dosyć mocno rozgrzać dużą ilość oleju. Wkładać kurczaka partiami zanurzając poszczególne kawałki przy pomocy szczypiec lub pałeczek.
  3. Smażyć obracając 3-4 minuty aż kurczak będzie ładnie zrumieniony.
  4. Wyciągać kurczaka przy pomocy sitka lub cedzaka i odsączyć na ręczniku papierowym. Usmażyć całego kurczaka w kilku partiach.
  5. W miseczce wymieszać składniki na sos. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać imbir i czosnek i smażyć mieszając ok. 30 sek. Dodać sos, wymieszać, podgrzewać chwilę aż lekko zgęstnieje.
  6. Włożyć usmażone kawałki kurczaka, dodać prażony sezam, dokładnie wymieszać. Podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.